top of page

Historia e kampit tonë filloi në 1885

Kampi nuk është vetëm një terren sportiv, zone e gjelbërt dhe ambient, por një vend ku gjeneratat e reja frymëzohen nga e ardhmja e tyre dhe ndërtojnë kujtime që zgjasin gjatë jetës.

Historia e Kampit YMCA

Pamja e ekranit (6).png

Kampingu në SHBA

Kampingu u bë një gur themeli i programimit YMCA në 1885 në SHBA, kur YMCA filloi Camp Dudley, programi i parë i njohur i kampeve verore në Amerikë, në Orange Lake, Nju Jork.

Sot YMCA-të në SHBA kanë 234 kampe në Shtetet e Bashkuara.

Kampingu në Evropë 

Kampingu ka qenë pjesë e YMCA-ve nëpër Evropë që nga shekulli i kaluar. Aktualisht, YMCA ka 87 kampe në 27 vende të Evropës.

YMCA në Historinë e Kampit në Kosovës

318476620_3268173506769926_6411761110559760083_n.jpg
Ndërtesa 2.jpg
Breaking Ground.jpg
ndërtesa 1.jpg

  • 2014

U krijua një grup pune për të përcaktuar se cilat lehtësira do të nevojiteshin për të ndihmuar lëvizjen tonë të bëhej e vetë-qëndrueshme dhe për të përmbushur më mirë misionin tonë. Stafi, vullnetarët, anëtarët e Bordit dhe udhëheqja e lartë pas shumë konsultimeve arritën në përfundimin se një kamp ishte rruga përpara.

  • 2015

Danezët Y's Men vizituan Ballkanin dhe zhvilluan një takim me Sekretaren e Përgjithshme Kombëtare, Dorina Lluka Davies, në të cilën ata thanë se do të mbështesnin një aplikim për një ndërtesë. Më vonë atë vit aplikimi ynë për një kamp për fondin e Y's Men Region International Danmark u miratua.

  • 2016

Është nënshkruar Memorandumi i Mirëkuptimit me Ministrinë e Arsimit për të promovuar kampin nëpër shkollat dhe komunat e Kosovës, duke përfshirë minoritetet dhe etnitë e ndryshme.

  • 2016

Y USA & World Service mbështesin lëvizjen tonë duke u bashkuar me ne. Drejtoresha jonë Dorina merr pjesë në një konferencë në Frost Valley YMCA ku në një ankand   mbledh fonde të cilat World Service i dyfishoi.

  • 2017

Lëvizja jonë bie dakord për një marrëveshje për tokën në Pjetershan. Duke e bërë këtë shtëpinë e kampit të ri.

  • 2018

Memorandumi i Mirëkuptimit u nënshkrua me Ministrinë  e Kulturës, Rinisë dhe Sportit për mbështetjen financiare të projektit dhe vazhdoi punën me YMCA për të nxitur fuqizimin e të rinjve gjatë 5 viteve të ardhshme.

  • 2018

U bë hapja dhe filloi ndërtimi në kamp, me rregullimin e shtratit të lumit që përforcohen, linjat e energjisë elektrike janë vendosur, rrugët hyrëse janë hapur dhe janë hedhur themelet.

  • 2019

Shtëpitë akomoduese hyjnë në fazën përfundimtare të ndërtimit, në bashkëpunim me Ministrinë e Zhvillimit Rajonal dhe komunën e Gjakovës.​

  • 2020

Pandemia globale ndikon në procesin e ndërtimit të kampit. Proceset lëvizin ngadalë.

bottom of page