top of page
EcoTour-01.png

Bletët Shkugza

Ka rreth 20,000 lloje të ndryshme bletësh në botë. Bletët jetojnë nëkolonitë që përmbajnë bletën mbretëreshë, bletën punëtore dhe dronin.

Bleta punëtore dhe bleta mbretëreshë janë të dyja femra, por vetëm bleta mbretëreshë mund të riprodhohet. Të gjithë dronët janë meshkuj. Bletët punëtore pastrojnë kosheren, duke mbledhur polen dhe nektar për të ushqyer koloninë dhe ato kujdesen për pasardhësit. Puna e vetme e dronit është të çiftëzohet me mbretëreshën. Puna e vetme e mbretëreshës është të lëshojë vezë.

 

Bletët e ruajnë helmin e tyre në një qese të lidhur me thumbin e tyre dhe vetëm bletët femra pickojnë. Kjo për shkak se thumbuesi thirri njëvezore, është pjesë e dizajnit riprodhues të bletës femër. Një bletë mbretëreshë përdor vezoren e saj për të hedhur vezë si dhe për të pickuar. 

Bletët shohin të gjitha ngjyrat përveç ngjyrës së kuqe. Kjo dhe ndjenja e tyre e nuhatjes i ndihmon ata të gjejnë lulet nga të cilat kanë nevojë për të mbledhur polenin. Jo vetëm që poleni është një burim ushqimi për bletët, por edhe një pjesë e polenit hidhet gjatë fluturimit, duke rezultuar në pjalmim të kryqëzuar. Marrëdhënia midis bimës dhe insektit quhet simbiozë

bottom of page